Charles John Huffam Dickens

7 februari 1812 - 9 juni 1870

Charles Dickens leefde van 1812 tot 1870 en is de bekendste en invloedrijkste Engelse schrijver uit de 19e eeuw. De sprookjesachtige wereld die Dickens beschreef was vooral de wereld van zijn vroegste jeugd.

De Victoriaanse tijd, genoemd naar Queen Victoria (die óók aanwezig is op het Dickens Festijn) is een tijd van grote sociale tegenstellingen, van rijkdom maar ook van grote armoede, wat uiteraard te zien is op het Dickensfestijn. Zo lopen er weeskinderen rond, kastanjeverkopers, schoorsteenvegers, gekken, zwervers en dronkaards. Maar gelukkig ook kantoorklerken, oude en jonge vrijsters, christmas carol singers en deftige notabelen.

Maar het Dickens festijn is ook dé gelegenheid om een groot aantal hoofdpersonen en bijpersonen uit de boeken van Dickens te ontmoeten, zoals David Copperfield de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek, Scrooge de onvriendelijke gierigaard, de bende van Fagin en Oliver Twist.

De lotgevallen van Oliver Twist

Het boek Oliver Twist is een aaneenschakeling van ellende en narigheid, die tegen het eind plaats maakt voor hoop op een betere toekomst.

Oliver Twist wordt geboren in een werkhuis, zijn moeder is een onbekende zwerfster en sterft bij zijn geboorte, zijn vader is dan al dood. Oliver groeit op in het werkhuis, hij wordt weggestuurd omdat hij om meer eten durft te vragen. Dan wordt hij de ongelukkige leerling van een doodgraver en komt uiteindelijk terecht in Londen in een milieu van zakkenrollers, dieven en helers. Na vele avonturen wordt Oliver opgespoord door iemand die meer weet van zijn afkomst. Het kwaad wordt gestraft en, eind goed al goed, Oliver wordt geadopteerd door de sympathieke en welgestelde Mr. Brownlow. Oliver en zijn vrienden komt U tegen, terwijl zij liedjes zingen uit de musical Oliver. Pas op uw personal belongings want het blijven te alle tijdendieven!

Fagin is het hoofd van de bende waar Oliver in terechtkomt, een heler en aanstoker van vele misdaden in het Victoriaanse Londen. Fagin heeft een echt boeven-uiterlijk, gemeen en sluw.

Jack Dawkins (bijnaam ‘Artful Dodger’) is één van de meestbelovende dieven uit de bende van Fagin. Hij bracht Oliver bij de bende en is op zijn manier een vriend voor Oliver. Hij wordt opgepakt en verbannen naar de Nieuwe Wereld (Australië, waar veel dieven en moordenaars naar toe gingen.).

Bill Sikes is een beroepsdief, een jongere versie van Fagin. Hij komt slecht aan zijn eind als hij door de politie achterna wordt gezeten.

Sowerberry, de doodgraver welke u vaak op de begraafplaats aantreft is de leermeester van Oliver.

The old curiosity shop

Little Nell en haar grootvader wonen in The Old Curiosity Shop. Grootvader heeft grote schulden bij Quilp. Als Quilp beslag laat leggen op de winkel, vluchten Little Nell en haar grootvader naar het platteland. Tijdens de avontuurlijke reis gaat de gezondheid van Little Nell steeds verder achteruit. Als ze denken in veiligheid te zijn, slaat het noodlot toe..

The Pickwick Papers

Samuel Pickwick is de excentrieke, iets te dikke, goedgelovige maar zéér sympathieke hoofdpersoon van dit verhaal. Pickwick beleeft zóveel avonturen en ontmoet zóveel mensen, dat zijn leven vol onschuld een leven vol wijsheden wordt.

Sam Weller is de trouwe (en wijze) bediende van Samuel Pickwick.

Mrs. Sarah Gamp is een personage uit het boek Martin Chuzzlewit. Zij is vroedvrouw/verpleegster, voor wie de zorg voor zichzelf boven alles gaat. De mensen die haar in dienst hebben genomen komen er vaak bekaaid af. Mrs Camp is een dikke vrouw met een rode neus van de drank. Zij gedraagt zich als de hertogin van de vuilnisbelt. De wijsheden die zij er uitkraamt zijn legendarisch, maar kloppen nooit! Bakerpraatjes!